Weidzz Natuurlodges Dalerveen

 

Op 19 januari kregen wij bezoek van Ana Ivis, journalist voor o.a. RtvDrenthe en ZO34. Onderstaande bericht is door haar gemaakt.

 

Nieuw Recreatiepark WEIDZZ in Dalerveen opent haar deuren in juni 

Vanaf juni zal gemeente Coevorden een recreatiegebied rijker zijn: Weidzz in Dalerveen met dubbel ZZ. De gebroeders Mulder gaan hun groenvoorzieningsbedrijf omturnen tot een plek van rust en ruimte. Voor mensen die van de Drentse natuur willen genieten en weidevogels willen spotten. 

“Vogelspotten combineren met een luxe logement is uniek voor Nederland en misschien in de wereld. Wij hebben in ieder geval niks kunnen vinden wat erop lijkt,” vertelt Eric Mulder, mede-eigenaar van Weidzz en van Groenvoorziening Mulder. 

De voorbereiding en planning van het project neemt inmiddels al zes jaar in beslag. Over vijf weken zal er een definitief antwoord komen wat betreft vergunningverlening. “En dan kunnen we eindelijk beginnen aan onze lang gekoesterde droom, het lijkt bijna onwerkelijk,” zegt Eric.

Uitkijken over de weide vanuit je bed

Het recreatiegebied is 1,5 hectare groot. In totaal komen er 24 huisjes te staan. “We willen er ook niet meer, want degene die een huisje bij ons huurt moet het idee hebben dat hij alleen op deze plek staat. Omgeven door natuur”, vertelt Marko Mulder, andere eigenaar van Weidzz en van Groenvoorziening Mulder . 

Het is de bedoeling dat mensen vanuit bed meteen op de weide uitkijken. Daar zijn speciale Tiny Houses met grote ramen voor ontworpen. Ook komen er speciale Welness huisjes met een eigen bubbelbad omgeven door niets anders dan vogeltjes en bomen. 

“Er waren ook plannen voor groepsaccommodaties. Met heksenhuisjes in een heksenkring en een centrale ruimte. Maar die plannen hebben we nu in de koelkast gezet in verband met corona. Groepsvakanties willen nou eenmaal niet wanneer er een pandemie is zoals deze”,  zegt Eric.

Ook willen de broers tours door de omgeving gaan verzorgen voor de authentieke Drentse beleving, maar dan op elektrische voertuigen. 

Het beste weidevogelgebied van Drenthe

De broers doen al twintig jaar aan weidevogelbeheer bij het Drostendiep Gebied wat langs Dalerveen loopt. Zo komen zij op het idee om een vakantiepark te combineren met vogelspotten. Volgens de broers Eric en Marko is het Drostendiep Gebied ‘het beste weidevogelgebied van Drenthe’. “Eigenlijk doen bijna alle grondeigenaren om het Drostendiep aan weidevogelbeheer en krijgen daar subsidie voor”, weet Erik te vertellen. “We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat het rustig is in de broedperiodes, dan mag er niet gemaaid worden.”

Hulp uit de Provincie

Al die jaren weidevogelbeheer heeft ervoor gezorgd dat de binding met het gebied en de natuur sterk is, daarom zijn beide mannen gaan nadenken hoe zij daar hun werk van kunnen maken.

“We zijn daarbij erg geholpen door het LEADER subsidieprogramma van Provincie Drenthe”, vertelt Erik. “Zij hebben ons gecoacht en geholpen met het opstellen van de plannen om van een groenvoorzieningsbedrijf naar een recreatiebedrijf te kunnen transformeren.”

LEADER is een Europees subsidieprogramma, zij stellen jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar. Het programma richt zich op het versterken van de economie en de leefbaarheid op het platteland. In Drenthe willen ze dat bereiken door subsidies te verstrekken aan de vrijetijdseconomie. Projecten die in aanmerking komen voor deze subsidie zijn projecten die de verbinding zoeken tussen stad en platteland en er wordt gekeken of zij samenwerken met andere sectoren. Daarbij wordt er gelet op de kwaliteit van de geboden producten en dat Drenthe een nog betere vakantiebestemming wordt.

 

 

 

Naast subsidie van de provincie Drenthe werken zij ook samen met Waterschap Vechtstromen. “Zij gaan een natuurvriendelijke oever aan het Drostendiep maken en er komt  een uitkijkheuvel met een wand waar je direct de vogels kunt spotten in een Plas-dras”, vertelt Erik enthousiast. Plas-dras staat voor nat grasland waar weidevogels wormpjes en ander voedsel halen voor hun jongen. 

Is het nieuwe recreatiegebied straks alleen leuk voor vogelliefhebbers? “Absoluut niet”, zeggen beide heren bijna in koor. “Het is voor iedereen die houdt van rust en ruimte. Er zijn ook genoeg andere dieren te zien en er zijn mooie wandel en fietsroutes in de buurt.”

 

Hieronder krijgt u een indruk van de ontwikkeling.

 

 

De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. 

 

 

Er komen 4 moderne hotel-chalets met uitzicht over de landerijen (zie foto) . Deze chalets zijn compleet ingericht met een keukentje, toilet, badkamer en bed en geschikt voor 2 personen.

Tevens worden er 3 ruime vogelkijkhutten (chalets) gebouwd, deze zijn geschikt voor 4-6 personen per chalet.  

Een fantastisch mooi uitzicht over de landerijen waar de weidevogels foerageren.

 

Onze gegevens: Weidzznatuurlodges, mail: info@weidzznatuurlodges.nl

Onze nieuwe website staat inmiddels online!    www.weidzznatuurlodges.nl

 

Hoofdstraat 110
7755 NN Dalerveen
Telefoon: 0524-524842
Mobiel: 06-54.266.198